Stjernefrugt
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Carambola, Star fruit | Dansk: - Import: hele året |
Latin | Averrhoa carambola |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
IMPORT |
Carambolen eller stjernefrugten, menes at stamme fra Sydøstasien og den vokser stadig vildt på Molukkerne i Indonesien.
Den dyrkes flere steder i verden i bla. Brasilien, Israel og Thailand, men produktionen i Malaysia overgår dem alle. Stjernefrugten er moden, når det gennemskinnelige frugtkød ikke længere er grønt, men ravfarvet. Den er bedst, når spidsen af hver kant begynder at blive brun. Det saftige og sprøde frugtkød er syrligt og meget læskende.
Skærer man frugten igennem på tværs får man dekorative stjerner, deref navnet stjernefrugt. I midten sidder der små bløde frø som er spiselige, men let kan fjernes.
Holdbarhed
2-3 uger ved 2-6 grader
Anvendelse
Svind: ca 5%
Frugten snittes i tynde skiver og spises naturel eller i frugtsalater. Anvendes også i bagværk, til syltning og til drinks.
Frysning
Hele frugten er ikke egnet til frysning, men den kan skæres i skiver, fryses og bruges som isterninger i drinks.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 156 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 0,5 g | 8 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 7,8 g | 85 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,4 g | 10 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0,9 g | ca 30 g | |
Vand | 90,9 g |