Tranebær

Tranebær
Navn Sæson
Engelsk Cranberry Dansk: oktober-december
Import: juni-december
Latin Vaccinium oxycoccus
  J F M A M J J A S O N D
DANSK             
IMPORT             
Tranebærbusken har vokset vildt på den nordlige halvkugle i flere årtusinder. I Danmark ses tranebærret efterhånden sjældent, men er mere udbredt i resten af Nordeuropas højmoser og heder.I begyndelsen af 1600-tallet i Amerika var der nogle indianere, som gav tranebærrene til nogle engelske bosættere. De tog bærret til sig og det har siden den dag været en del af amerikanernes Thanksgiving måltid, som rødkål er til den danske flæskesteg.

Herhjemme ser vi oftest tranebærrene som tørrede frugter, men de kan også findes frosne.

Tranebær er grårøde bær, der i sammensætning minder om tyttebær. Tranebærret indeholder et naturligt konserveringsmiddel, benzoesyre, og anvendes derfor mest til saft og syltning.

Holdbarhed
4-6 uger ved 2-4 grader

Anvendelse
Svind: ca 5%
Anvendes naturel, som kompot til vildt og fjerkræ eller syltet. Prøv at anvende tørrede tranebær som erstatning for rosiner.

Frysning
Friske bær kan fryses hele i en lufttæt pose i op til et år.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 230 kJ I varen A.D.T
Protein 0,4 g 3 % mindst 10 %
Kulhydrat 12,7 g 94 % ca. 60 %
Fedt 0,2 g 3 % højst 30 %
Kostfibre 1,2 g   ca 30 g
Vand 86,5 g