Tyttebær

Tyttebær
Navn Sæson
Engelsk Cowberry, Lingonberry Dansk: juli-december
Import: juli-oktober
Latin Vaccinium vitis idaea
  J F M A M J J A S O N D
DANSK             
IMPORT             
Tyttebær er en vildtvoksende plante, som er at findes på den nordlige halvkugle.
Bærret har man indsamlet og anvendt i flere århundreder til bla. tyttebærvin.I Danmark vokser de i heder og skovlysninger på de solbeskinnede og tørre steder.
Herhjemme har vi ikke nogen egentlig produktion af tyttebær, og de fleste af de bær som vi køber, kommer bla. fra Sverige og Norge.

Bærrene er små, faste og mørkerøde og kan godt forveksles med tranebær.
Tyttebær er ligesom tranebær ganske velegnet til syltning og kompot pga. det høje indhold af benzoesyre, som er et konserveringsmiddel. Dette giver dem også en længere holdbarhed i forhold til andre almindelige bær.

Holdbarhed
5-7 dage ved 2-4 grader, 3-4 uger ved 0 grader

Anvendelse
Svind: ca 2%
Anvendes feks. til syltning, kompot, gele og som tilbehør til vildt og fjerkræ.

Frysning
De friske bær kan fryses hele i en lufttæt pose i op til et år.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 255 kJ I varen A.D.T
Protein 0,8 g 5 % mindst 10 %
Kulhydrat 11,5 g 77 % ca. 60 %
Fedt 1,2 g 18 % højst 30 %
Kostfibre 3,7 g   ca 30 g
Vand 86,3 g