Agurk

Agurk
Navn Sæson
Engelsk Cucumber Dansk: marts-oktober
Import: hele året
Latin Cucumis Sativus
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Agurken menes at stamme fra Indien og har været dyrket i det vestlige Asien i mere end 3000 år. Fra Indien spredte den sig til Grækenland og Italien og videre til Kina. Det var sandsynligvis romerne som introducerede agurken til resten af Europa.

Der er fundet kildeskrifter som beskriver agurkedyrkning i Frankrig i det 9. århundrede, England i det 14. århundrede og i Nordamerika i midten af det 16. århundrede.
Første gang man hører om agurken i Danmark er i midten af 15-tallet, hvor der var stor interesse for den blandt hoffet.
Omkring 1820 fandtes der agurker i de fleste haver på Falster. Men det er først indenfor de seneste 50-75 år at den er blevet dyrket i væksthuse.

Agurken er den spiselige frugt fra planten Cucumis Sativus. Den består hovedsageligt af vand, og energiindholdet er derfor meget lavt.
Agurk er ethylenfølsom.

Holdbarhed
6-7 dage ved 10-12 grader

Anvendelse
Skylles før brug.
Svind: ca 5%
Anvendes bla. rå til grønne salater, syltede agurker eller til tzatiki.

Frysning
Agurken kan godt fryses og er bedst egnet til agurkesalat efter optøning. Blanchering er ikke nødvendig. Agurken skrælles ikke, skæres i skiver og tøs op i stærk eddikemarinade.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 51 kJ I varen A.D.T
Protein 0,7 g 23% % mindst 10 %
Kulhydrat 2,1 g 69 % ca. 60 %
Fedt 0,1 g 7 % højst 30 %
Kostfibre 0,8 g   ca 30 g
Vand 96,4 g