Artiskok

Artiskok
Navn Sæson
Engelsk Artichoke Dansk: juli-september
Import: hele året
Latin Cynara Scolymus
  J F M A M J J A S O N D
DANSK             
IMPORT             

Artiskokken har været kendt i Middelhavsområdet i mere end 2000 år. I 1500-tallet blev den introduceret til Frankrig, Holland og England og videre til America i 1800-tallet. I 1600-tallet var artiskokker forbeholdt mænd. Det var ikke tilladt for kvinder at spise artiskokker, fordi den blev betragtet som et elskovsmiddel og man mente at den forøgede deres seksuelle magt.

Artiskokken er en plante, hvor den lukkede blomsterstand høstes lige før blomstring. Det er de nederste dele af bladene og bunden, der spises. De meget små artiskokker, som kan spises hele er ikke så almindelige her i landet.

Holdbarhed
6-8 dage ved 4-6 grader

Anvendelse
Skylles. Stilk og nederste blade fjernes.
Svind: ca 60%
Koges med citronbåde, salt og peberkorn. Hele artiskokker bliver mørke hvis ikke de er helt dækket af vand under kogningen. Hold dem derfor nede med en varmefast tallerken eller læg et vådt klæde øverst så de er dækket af vand.
Kogetid ca. 15-45 min - til bladene let kan trækkes fra. Vendes efter kogning med bunden op, så vandet kan løbe fra.

Frysning
Det er kun bunden, som er velegnet til frysning. Den skal blancheres 15-30 min. før frysning. For at undgå misfarvning kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet. Efter optøning skal de kun koge 5 min.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 237 kJ I varen A.D.T
Protein 2,9 g 21 % mindst 10 %
Kulhydrat 10,6 g 76 % ca. 60 %
Fedt 0,2 g 3 % højst 30 %
Kostfibre 2,4 g   ca 30 g
Vand 85,5 g