Asparges, grønne

Asparges, grønne
Navn Sæson
Engelsk Asparagus, green Dansk: maj-juli
Import: hele året
Latin Asparagus Officinalis
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

I mere end 2000 år har man dyrket asparges i landene omkring Middelhavet. I 1500-tallet blev det en populær spise i Frankrig og England.
Asparges indeholder svovlholdige bestanddele, som udskilles i urinen og kan give en lettere ubehagelig lugt allerede 15-30 min efter indtagelse.
Det er aspargesplantens unge skud der anvendes.
Asparges er ethylenfølsomme.

Holdbarhed
6-8 dage ved 4-6 grader

Anvendelse
Skylles og den nederste del skæres eller knækkes af.
Svind: ca 10%
Rå, koges eller dampes og kan serveres med hollandaise sauce eller smeltet smør.
En god måde at tilberede asparges på, er at binde dem sammen og stille dem oprejst i en gryde, så den nederste del koges og den øverste del og toppene dampes. Her kan man bruge en aspargesgryde.

Frysning
Nystukne grønne asparges er velegnet til frysning. De skal blancheres i 2-4 min. De skal ikke skrælles før frysning.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 125 kJ I varen A.D.T
Protein 1,8 g 24 % mindst 10 %
Kulhydrat 4,9 g 66 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 9 % højst 30 %
Kostfibre 1,8 g   ca 30 g
Vand 92,5 g