Asparges, grønne

Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Asparagus, green | Dansk: maj-juli Import: hele året |
Latin | Asparagus Officinalis |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
I mere end 2000 år har man dyrket asparges i landene omkring Middelhavet. I 1500-tallet blev det en populær spise i Frankrig og England.
Asparges indeholder svovlholdige bestanddele, som udskilles i urinen og kan give en lettere ubehagelig lugt allerede 15-30 min efter indtagelse.
Det er aspargesplantens unge skud der anvendes.
Asparges er ethylenfølsomme.
Holdbarhed
6-8 dage ved 4-6 grader
Anvendelse
Skylles og den nederste del skæres eller knækkes af.
Svind: ca 10%
Rå, koges eller dampes og kan serveres med hollandaise sauce eller smeltet smør.
En god måde at tilberede asparges på, er at binde dem sammen og stille dem oprejst i en gryde, så den nederste del koges og den øverste del og toppene dampes. Her kan man bruge en aspargesgryde.
Frysning
Nystukne grønne asparges er velegnet til frysning. De skal blancheres i 2-4 min. De skal ikke skrælles før frysning.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 125 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 1,8 g | 24 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 4,9 g | 66 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,3 g | 9 % | højst 30 % |
Kostfibre | 1,8 g | ca 30 g | |
Vand | 92,5 g |