Aubergine
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Aubergine (eggplant) | Dansk: - Import: hele året |
Latin | Solanum melongena |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
IMPORT |
Aubergine stammer fra Sydøstasien og kom til vesten i 1500-tallet. Navnet “eggplant” stammer fra 1700-tallet hvor nogle af de europæiske arter lignede gåseæg i størrelse og farve.
I dag findes der stadig arter som er hvide eller gullige og minder om hønseæg.
Aubergine er et stort ovalt bær på 10-20 cm. Den er glat og glinsende og den mest almindelige farve er mørkviolet. Frugtkødet er hvidt, let svampet og kan have en let ubehagelig smag, men den bliver mere behagelig og blød ved tilberedning.
Aubergine suger meget fedtstof. Det kan begrænses, hvis de steges i ovnen penslet med lidt olie.
Aubergine er ethylenfølsom.
Holdbarhed
8-10 dage ved 8-10 grader
Anvendelse
Stilk og blade fjernes. Skylles og aftørres. Kan skrælles.
Svind: ca 20%
Aubergine anvendes mest i gryderetter såsom ratatouille eller moussaka.
Frysning
Auberginer bliver vandede og slatne ved frysning, og er derfor bedst egnede til sammenkogte retter eller lignende.
De skal ikke blancheres før frysning.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 104 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 0,9 g | 15 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 5,0 g | 82 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,1 g | 4 % | højst 30 % |
Kostfibre | 2,4 g | ca 30 g | |
Vand | 93,5 g |