Blomkål

Blomkål
Navn Sæson
Engelsk Cauliflower Dansk: juni-november
Import: hele året
Latin Brassica oleracea botrytis
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Blomkål har været dyrket i vesten siden 1600-tallet og som kogt grøntsag har den været en af de mest almindelige. Den er i dag en af de mest populære grøntsager og bruges gerne af restauratører verden over. Med en mild og nøddeagtig smag når den ristes, er den er også blevet meget populær blandt vegetarer og LCHF.

Den spiselige del består af en mængde blomsterknopper, som sidder samlet i buketter omkring stokken. Et blomkålshoved er derfor en kraftig omdannet blomsterstand. De store blade dækker hovedet, så den ikke udsættes for sollys og dermed bevares den hvide farve.

Flere slags blomkål:

Den hvide blomkål er den mest almindelige at finde i butikkerne, men i efteråret kan man også finde blomkål i andre farver. Disse varianter har en anelse anderledes smag og næringsværdi. F.eks. er den orange lidt sødere og indeholder mere beta-caroten. Den lilla med sin søde, nøddeagtige smag har et højt indhold af anthocyanin.
Romanesco er en blanding af broccoli og blomkål og har meget dekorative lysegrønne hoveder. Smagen er mild og en anelse sødere.

Rig på C-vitamin:

Denne grøntsag er rig på c-vitamin. 100 gr blomkål indeholder ca. 75 % af dit daglige referenceindtag. Det er det samme som appelsin.

Opskrifter med blomkål:

Blomkålssuppe
Blomkålsgratin

København

Læs mere om mad og oplevelser i København på KBH.dk.

Holdbarhed
4-5 dage ved 4-6 grader

Anvendelse
Visne blade fjernes og stokkens nederste del skæres af. Hovedet skylles. Smådyr kan trækkes ud af kålen, hvis den lægges i koldt saltvand i ca. 10 min.
Svind: ca 10%
Rå, koges, dampes eller steges i ovn eller på panden.

Frysning
Blomkål kan fryses og skal blancheres i ca. 2-3 min. inden. Deles i buketter, men mister sprødheden efter optøning.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 121 kJ I varen A.D.T
Protein 2,0 g 28 % mindst 10 %
Kulhydrat 4,2 g 59 % ca. 60 %
Fedt 0,4 g 13 % højst 30 %
Kostfibre 2,4 g   ca 30 g
Vand 92,6 g