Bønner, grønne
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Common bean, Beans | Dansk: juli-september Import: hele året |
Latin | Phaseolus vulgaris |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Bønner stammer oprindeligt fra Amerika, men dyrkes nu i hele verden.
Bønner er umodne, friske bælge med frø. Der findes grøn- og gulbælgede sorter.
Grønne bønner kan opdeles i snittebønner, perlebønner og haricots verts. Snittebønner har lange, flade og brede bælge. Perlebønner har korte og runde bælge.
Nye og spæde bønner sælges oftest som haricots verts.
Bønner er ethylenfølsomme.
Holdbarhed
6-7 dage ved 6-8 grader
Anvendelse
Skylles og stilk og spids fjernes.
Svind: ca 5 %
Blancheres i 2-3 min og anvendes bla. i salater, wokretter eller som tilbehør til varme retter.
Frysning
Grønne bønner kan fryses og skal blancheres i ca. 3 min. Må ikke være for grove, kan evt. skæres i mindre stykker.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 137 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 1,9 g | 24 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 5,7 g | 71 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,2 g | 6 % | højst 30 % |
Kostfibre | 3,0 g | ca 30 g | |
Vand | 90,4 g |