Bønner, grønne

Bønner, grønne
Navn Sæson
Engelsk Common bean, Beans Dansk: juli-september
Import: hele året
Latin Phaseolus vulgaris
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Bønner stammer oprindeligt fra Amerika, men dyrkes nu i hele verden.
Bønner er umodne, friske bælge med frø. Der findes grøn- og gulbælgede sorter.
Grønne bønner kan opdeles i snittebønner, perlebønner og haricots verts. Snittebønner har lange, flade og brede bælge. Perlebønner har korte og runde bælge.
Nye og spæde bønner sælges oftest som haricots verts.
Bønner er ethylenfølsomme.

Holdbarhed
6-7 dage ved 6-8 grader

Anvendelse
Skylles og stilk og spids fjernes.
Svind: ca 5 %
Blancheres i 2-3 min og anvendes bla. i salater, wokretter eller som tilbehør til varme retter.

Frysning
Grønne bønner kan fryses og skal blancheres i ca. 3 min. Må ikke være for grove, kan evt. skæres i mindre stykker.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 137 kJ I varen A.D.T
Protein 1,9 g 24 % mindst 10 %
Kulhydrat 5,7 g 71 % ca. 60 %
Fedt 0,2 g 6 % højst 30 %
Kostfibre 3,0 g   ca 30 g
Vand 90,4 g