Broccoli

Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Broccoli | Dansk: juni-november Import: hele året |
Latin | Brassica oleracea italica |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Broccoli har været kendt i Middelhavsområdet siden Romerriget. Mange tror at den stammer fra Italien, men den kommer oprindeligt fra Lilleasien.
I 1500-tallet blev den introduceret i Frankrig af Catharine de Medici af Tuscany, som havde taget den med sammen med hendes italienske kok.
Broccoli er i slægt med blomkål, men blomsterstanden er løsere bygget. Det er de opsvulmede blomsterstilke og de grønne blomsterknopper, der spises.
Broccoli er ethylenfølsom.
Holdbarhed
6-7 dage ved 4-6 grader
Anvendelse
Skylles. Stokken fjernes.
Svind: ca 10%
Koges eller dampes; hel ca. 10 min., buketter ca. 3 min. Kan anvendes rå i salater, i grøntsagstærter eller i wokretter.
Frysning
Broccoli kan fryses og skal blancheres ca. 2-3 min. inden. Den må ikke have blomster eller for grove stængler.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 217 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 5,3 g | 42 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 6,1 g | 48 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,6 g | 11 % | højst 30 % |
Kostfibre | 3,2 g | ca 30 g | |
Vand | 88,9 g |