Fennikel

Fennikel
Navn Sæson
Engelsk Fennel, root Dansk: juni-november
Import: hele året
Latin Foeniculum vulgare
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Fennikel stammer fra Middelhavsområdet. Hovedsageligt fra Sydvest Asien og Ægypten og har en anislignende aroma, men er sødere og mere aromatisk. Aromaen kommer fra anethole, en aromatisk forbindelse, som også findes i anis og stjerneanis.
Fennikel blev sammen med have-malurt og anis brugt til at fremstille absinth.

Fennikel er en skærmplante, hvis bladskeder er kraftigt opsvulmede. Disse saftige bladskeder er sammenknyttet til et lille fast “hoved”, som udgør grøntsagen.

Holdbarhed
7-8 dage ved 8-10 grader

Anvendelse
Den korte stængeldel og de grønne stilke afskæres. De friske grønne dildlignende stængler skæres af, men kan bruges som pynt ligesom dild. Fennikelen skylles.
Svind: ca 10%
Rå, koges eller dampes; kvarte ca. 15 min., skiver ca. 2-5 min.
Anvendes bla. som tilbehør til fisk.

Frysning
Fennikel kan fryses og skal blancheres i ca. 4 min. Skæres i kvarte eller halve. For at undgå misfarvning kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 116 kJ I varen A.D.T
Protein 1,4 g 20 % mindst 10 %
Kulhydrat 5,0 g 73 % ca. 60 %
Fedt 0,2 g 7 % højst 30 %
Kostfibre 2,0 g   ca 30 g
Vand 93,8 g