Græskar
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Pumpkin | Dansk: september-oktober Import: august-oktober |
Latin | Cucurbita maxima |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Græskar er et stort bær, hvis form og farve kan variere. Den mest almindelige er den store runde, orange græskar. Frugtkødet er grovere, fastere og mindre saftigt end hos agurk, som græskar er i slægt med.
I nogle lande bruges græskar i anledning af Halloween til at lave “Jack-o’-lamper” med, f.eks. i Sverige og U.S.A.
“Røde græskar” eller Hokkaido er en speciel græskarvarietet af japansk oprindelse, hvis orange frugtkød anvendes ligesom courgette.
Holdbarhed
10-14 dage ved 12-14 grader
Anvendelse
Halveres. Kerner og trevler fjernes. Kødet skrabes ud. Hvis du vil have faste hele stykker, skærer du skrællen af, så kødet kan skæres i fine både.
Svind: ca 30%
Syltes, koges eller dampes. Anvendes bla. til græskarsuppe eller den traditionelle amerikanske dessert; græskartærte.
Kernerne kan vaskes og tørres. Herefter fjernes skallen og kernerne er klar til brug.
Frysning
Græskar kan fryses og skal ikke blancheres inden. Den mister sprødheden og er bedst egnet til græskarsuppe efter optøning.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 85 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 0,6 g | 12 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 4,2 g | 84 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,1 g | 4 % | højst 30 % |
Kostfibre | 1,1 g | ca 30 g | |
Vand | 95,0 g |