Grønkål
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Kale, Borecole | Dansk: september-februar Import: - |
Latin | Brassica oleracea acephala |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK |
Grønkål var indtil slutningen af Middelalderen en helt almindelig grøntsag i Europa.
Det er en bladkål der ikke danner hoveder, men store, grønne og krusede blade som spises. Det er en vintergrøntsag og den får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost.
Grønkål er en god kilde til jern, kalcium, A-, B- og C-vitamin.
Holdbarhed
5-7 dage ved 2-6 grader
Anvendelse
Skylles og grove ribber fjernes.
Svind: ca 40%
Rå eller koges; ca. 15 min. Anvendes bla. i grønlangkål.
Frysning
Grønkål kan fryses. Den skal blancheres i ca. 2 min og hakkes inden frysning.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 299 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 4,7 g | 27 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 10,4 g | 59 % | ca. 60 % |
Fedt | 1,1 g | 14 % | højst 30 % |
Kostfibre | 6,2 g | ca 30 g | |
Vand | 81,6 g |