Gulerod

Gulerod
Navn Sæson
Engelsk Carrot Dansk: hele året
Import: hele året
Latin Daucus carota
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Guleroden menes oprindeligt at stamme fra Afghanistan. Oprindeligt var det de lillafarvede, hvide eller grønne gulerødder, som var de mest populære. Den orange gulerods popularitet kom i 1800-tallet, efter at den blev hentet til Holland. Det skyldtes at nationalfarven i Holland var orange.

Gulerod er en opsvulmet pælerod, som indeholder ca 8% sukkerarter, der giver den milde og let sødlige smag. Den gule farve skyldes stoffet caroten.
Der findes forskellige sorter, hvoraf karotter er små og næsten kuglerunde.
Gulerødder er ehylenfølsomme.
Nye gulerødder fås fra juni-september. Lagrede fås hele året.

Holdbarhed
12-14 dage ved 2-6 grader

Anvendelse
Nye skrubbes, ældre skrabes eller skrælles. Skylles.
Svind: ca 15%
Anvendes bla. revet i råkost, ovnbagt eller i gulerodskage.

Frysning
Gulerødder skæres i tern eller skiver og blancheres i ca. 2 min inden frysning. Mister sprødheden efter optøning.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 187 kJ I varen A.D.T
Protein 0,8 g 7 % mindst 10 %
Kulhydrat 9,3 g 85 % ca. 60 %
Fedt 0,4 g 8 % højst 30 %
Kostfibre 2,7 g   ca 30 g
Vand 89,1 g