Hvidkål

Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | White cabbage | Dansk: juli-februar Import: august-maj |
Latin | Brassica oleracea capitata |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Hvidkålen stammer oprindeligt fra en vild sennepsplante, som fandtes i Middelhavsområdet for ca. 2000 år siden.
Den er en af Europas ældste og vildtvoksende grøntsager, indtil for omkring 200 år siden, hvor man begyndte at dyrke den på gårdene.
Hvidkål består af blade, der tilsammen danner et meget fast hoved. Den sælges normalt uden de mørke seje yderblade.
Lagrede hvidkål kan fås frem til april.
Holdbarhed
14-16 dage ved 2-6 grader
Anvendelse
De yderste blade fjernes, kålen skylles og stokken afskæres.
Svind: ca 20%.
Rå, koges, dampes eller sauteres. Anvendes bla. til stuvet hvidkål, kåldolmere, coleslaw eller i wokretter.
Frysning
Hvidkål kan fryses. De skal snittes før de blancheres i ca. 1-3 min.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 145 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 1,2 g | 14 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 6,9 g | 81 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,2 g | 5 % | højst 30 % |
Kostfibre | 2,3 g | ca 30 g | |
Vand | 90,6 g |