Hvidløg

Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Garlic | Dansk: juni-oktober Import: hele året |
Latin | Allium sativum |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
“Den stinkende rose”, som den undertiden bliver kaldt, er knolden fra en plante, som har snehvide blomster og lange, smalle og flade græslignende blade.
Knolden eller hvidløget består af mange sideløg (fed), der alle er omsluttet af moderløgets skæl. Et fed er altså et helt lille løg.
Hvidløg har en intens lugt og smag, især som rå, hvilket skyldes tilstedeværelse af svovlholdige æteriske olier. Denne skarphed modnes ved tilberedning og giver en mere sød og nøddeagtig smag.
Hvidløgets oprindelse er ukendt, men det har været brugt siden tidernes morgen, både kulinarisk og medicinsk.
Selvom hvidløg er en grøntsag, bruges den mere som en krydderurt. Hvidløg nydes sjældent alene, men som smagsforstærker i madlavning.
Advarsel! Rå hvidløg i olie, må ikke opbevares ved stuetemperatur (efter åbning), de skal opbevares i køleskab. Ellers kan det resultere i botulisme (pølseforgiftning), som er en meget alvorlig og livstruende forgiftning.
Holdbarhed
6-7 mdr. ved 0-2 grader, 3-4 uger ved 12-16 grader
Anvendelse
De tørre blade fjernes. Hakkes eller presses gennem hvidløgspresser. Må ikke brunes, da det så bliver bittert.
Svind: ca 10%
Frysning
Ja, men kan ikke anbefales. Smagen forringes og de bliver bløde.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 691 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 6,4 g | 16 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 33,1 g | 81 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,5 g | 3 % | højst 30 % |
Kostfibre | 1,5 g | ca 30 g | |
Vand | 58,6 g |