Kartoffel
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Potato | Dansk: Nye kartofler: maj/juni - august Modne: hele året (afhænger af sæson) Import: hele året |
Latin | Solanum tuberosum |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Kartoflen stammer fra Sydamerika og er idag en af verdens mest dyrkede rodknolde.
Den kom til Europa i 1500-tallet, til Danmark i 1700-tallet og blev efter 1. Verdenskrig basiskost i de danske hjem.Kartofler skal opbevares tørt og mørkt. Hvis de udsættes for sollys, bliver de grønne og danner stoffet solanin. Det er giftigt i større mængder, og kan bla. give hovedpine, mavesmerter og diarré. Grønne kartofler bør altid kasseres.
Holdbarhed
4-5 dage ved 8-10 grader
Anvendelse
Nye kartofler skylles og kan skrubbes let. Lagrede kartofler skrælles.
Svind: ca 15%
Anvendes til bla. kartoffelmos, -salat, -suppe, som tilbehør eller som grøntsag i asiatiske wokretter.
Frysning
Kartofler kan fryses og skal blancheres i ca. 7 min. Efter optøning bliver de grynede og bør kun anvendes til mos.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 355 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 1,9 g | 9 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 18,3 g | 88 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,3 g | 3 % | højst 30 % |
Kostfibre | 1,4 g | ca 30 g | |
Vand | 80,6 g |