Palmekål

Palmekål
Navn Sæson
Engelsk Lacinato kale, Cavolo nero, Dinosaur kale Dansk: oktober-december
Import: -
Latin Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             

Palmekål er forholdsvis ny i det danske køkken. Den stammer fra Italien og er meget populær i Toscana-området. På engelsk kaldes den bla. også Tuscan Kale.
Kålen har lange, smalle blade og er let krøllede ligesom savoykål. Bladenes farve er mørkt blågrønne. Hvis planten står alene kan den minde om en palme med krøllede blade, heraf navnet palmekål.
Den er en yderst alsidig grøntsag og kan anvendes på flere måder. Den er fantastisk i solide retter som supper, men den er også god i lettere retter som salater.
Kålen er bedst når den har fået en smule frost. Vælg blade som ikke er længere end 40-50 cm, ellers begynder de at blive skarpere i smagen. Blade med huller eller brune/gule pletter sorteres fra.

Holdbarhed
1-3 uger i køleskab

Anvendelse
Skylles grundigt og grove ribber fjernes.
Svind: ca 40%
Brug den i supper, i risotto, i wokretter, i sauté og meget mere.

Frysning
Ja. Bladene ribbes fra stammen og skæres i strimler. Blanchér dem i saltet vand og køl af. Vrid vandet fra og frys dem i små portioner.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 50 kJ I varen A.D.T
Protein 3,3 g 22 % mindst 10 %
Kulhydrat 10 g 67 % ca. 60 %
Fedt 0,7 g 11 % højst 30 %
Kostfibre 2 g   ca 30 g
Vand 84,5 g