Peberrod
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Horse-radish | Dansk: hele året Import: - |
Latin | Armoracia rusticana |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK |
Peberrod har været dyrket siden oldtiden. I Middelalderen blev både rod og plante brugt medicinsk. bla. mod skørbug. I Danmark og Tyskland blev den også brugt som krydderi.
Peberrod skal måske snarere betragtes som en krydderplante end som grøntsag. Det er plantestængelens nederste del og roden der anvendes. Smagen er skarp og gennemtrængende.
Skrællet peberrod brunfarves let. Anvendes den revne peberrod ikke med det samme, kan den lægges i vineddike.
Wasabi er en grøn og meget stærk japansk peberrod.
Holdbarhed
6-8 uger ved 2-4 grader
Anvendelse
Skrælles og skylles.
Svind: 27%
Rå - revet. Skal først rives lige inden brug. Bør ikke koges, da noget af smagen så forsvinder.
Anvendes bla. til peberrodssovs, sildesalat eller dressinger.
Frysning
Ja, skal ikke blancheres. Fryses hel eller revet. Peberrod, der har været frosset, rives nemmest uoptøet. Spændstigheden forsvinder og er bedst egnet til sovs.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 506 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 7,7 g | 26 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 20,5 g | 69 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,7 g | 5 % | højst 30 % |
Kostfibre | 7,5 g | ca 30 g | |
Vand | 69,3 g |