Radise
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Radish | Dansk: marts-november Import: hele året |
Latin | Raphanus sativus radicula |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Radisen menes at stamme fra Kina. I 1600-tallet kom den til Danmark, men blev først rigtig populær i 1800-tallet.
Den spiselige del er en opsvulmning af kimstænglen og er ikke en del af roden.
Den kan variere i størrelsen fra kuglerund til aflang, og i farven fra helt rød til rød/hvid.
I Danmark er det den rød/hvide variant, som er mest populær.
Radiser bør ikke være større end 1-2 cm i diameter, da smagen kan forringes, og de skal være faste og sprøde i kødet. Den skarpe smag skyldes tilstedeværelsen af sennepsolier.
Radise er ethylenfølsom.
Holdbarhed
5-6 dage ved 2-6 grader
Anvendelse
Rodspids, bladskeder og blade fjernes. Skylles og aftørres.
Svind: 37%
Anvendes bla. rå i salater, som pynt på smørrebrød eller som snacks på frokostbordet
Frysning
Nej
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 60 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 0,8 g | 23 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 2,5 g | 71 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,1 g | 6 % | højst 30 % |
Kostfibre | 1,3 g | ca 30 g | |
Vand | 95,9 g |