Rodselleri

Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Celeriac, celery root | Dansk: juli-marts Import: hele året |
Latin | Apium graveolens rapaceum |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Selleri stammer fra Middelhavsområdet og har været anvendt i Danmark i mere end 700 år.
Rodselleri består af plantestængelens nederste del og rodens øverste del, der er opsvulmet til en stor næringsrig knold. Smagen er stærk og karakteristisk.
Skrællet selleri kan brunfarves let, ligesom der under kogning kan komme en let mørkfarvning. Begge typer misfarvning hæmmes i surt miljø, feks. vand tilsat eddike eller citronsaft.
Selleritoppen (bladene) er velegnet som suppevisk eller i fond.
Danske lagrede fås frem til april.
Holdbarhed
2-3 mdr ved 2-6 grader
Anvendelse
Skrælles og skylles.
Svind: ca 25%
Anvendes i supper, stuvninger, som suppeurt eller ovnbagt med andre rodfrugter.
Frysning
Ja. Skæres i mindre stykker og blancheres i 3-4 min. For at undgå misfarvning kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet. Efter optøning bør den anvendes til suppe eller stuvninger.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 181 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 1,8 g | 17 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 8,2 g | 77 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,3 g | 6 % | højst 30 % |
Kostfibre | 3,9 g | ca 30 g | |
Vand | 88,7 g |