Rødkål

Rødkål
Navn Sæson
Engelsk Red cabbage Dansk: september-januar
Import: hele året
Latin Brassica oleracea capitata rubra
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Rødkål har været kendt og anvendt i Danmark siden Middelalderen.

Rødkål består af blade, der danner et meget fast hoved, og den røde farve skyldes vandopløselige anthocyaniner der findes i bladenes yderste cellelag.

Rødkålen er først blevet rigtig udbredt inden for de seneste 100 år. Det hænger især sammen med at det er obligatorisk tilbehør til vores julemad, samt udbuddet af rødkål på glas.
Rødkål er en god pH-indikator. I en basisk væske bliver den blå og i en sur væske bliver den kraftig rød.

Holdbarhed
1-2 mdr. ved 2-6 grader

Anvendelse
De yderste blade fjernes, kålen skylles og stokken afskæres.
Svind: ca 20%
Anvendes bla. rå i salater og til syltet rødkål. Ved kogning tilsættes lidt eddike til vandet for at bevare den røde farve.

Frysning
Ja, tilberedes og fryses ned i portioner.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 144 kJ I varen A.D.T
Protein 1,5 g 18 % mindst 10 %
Kulhydrat 6,5 g 77 % ca. 60 %
Fedt 0,2 g 5 % højst 30 %
Kostfibre 2,0 g   ca 30 g
Vand 91,1 g