Rosenkål
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Brussels sprout | Dansk: oktober-februar Import: september-april |
Latin | Brassica oleracera gemmifera |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Oprindelsen af rosenkål er ukendt, men man mener at den blev dyrket i Belgien allerede i 1200-tallet.
I 1500-tallet blev der dyrket store mængder af rosenkål i nærheden af Bruxelles. På hollandsk hedder byen Brussel, heraf kommer det engelske navn brussels sprout. Rosenkål er sideknopper, som vokser på en lang stængel. Ved hvert blad bærer planten en sideknop, som rummer plantens opsparede næring. Disse sideknopper bliver til små, faste hoveder opbygget af grønne blade. De høstes når de er ca. 3 cm. i diameter.
Holdbarhed
6-7 dage ved 2-6 grader
Anvendelse
Visne blade og den nederste del af stokken fjernes. Skylles.
Svind: ca 20%
Hele rosenkål koges let møre og anvendes som tilbehør. De må ikke koge for meget, da de let bliver grålige og kedelige i smagen.
De kan også skæres i kvarte og ristes i smør sammen med f.eks. babygulerødder.
Frysning
Ja. blancheres i 3-5 min. Kan evt. tøs op ved smørdampning.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 256 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 4,1 g | 27 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 9,6 g | 64 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,6 g | 9 % | højst 30 % |
Kostfibre | 4,1 g | ca 30 g | |
Vand | 84,2 g |