Skorzonérrod

Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Salsify, black | Dansk: juli-oktober Import: hele året |
Latin | Scorzonera hispanica |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Udover anvendelse i madlavning, blev den også brugt som medicin mod slangebid og byldepest.
I 1600-tallet begyndte dyrkningen af rødderne i Italien og Frankrig, og de tre største producenter idag er Frankrig, Belgien og Holland.
Skorzonérrod eller skorzoner er en 20-25 cm lang pælerod med et brunsort barklag, og kan blive op til 1 meter. Inderst er vævet hvidt. Smagen er mild.
Rødderne brunfarves meget let ved skrælning, da det indeholder en del phenoloxidaser.
Holdbarhed
12-14 dage ved 4-6 grader
Anvendelse
Skrælles før kogning eller pilles efter. Skrællede rå skorzonérrødder skal lægges i vand med mælk (1/1) og citronsaft for at modvirke brunfarvning. Blanchering stopper brunfarvningen.
Svind: 30%
Velegnet som tilbehør til bla. fjerkræ
Frysning
Ja. Skæres i mindre stykker og blancheres i 4 min. For at undgå misfarvning kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 380 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 3,3 g | 15 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 18,6 g | 83 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,2 g | 2 % | højst 30 % |
Kostfibre | 1,8 g | ca 30 g | |
Vand | 77,0 g |