Sukkerroe
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Sugar beet | Dansk: oktober-november Import: - |
Latin | Beta vulgaris var. altissima |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK |
Sukkerroen er en hvid kegleformet rodfrugt, som i Danmark især dyrkes på Lolland og Falster.
Den har været dyrket i flere tusinde år som grøntsag og foder. Men det var først i 1800-tallet at en kommerciel sukkerfremstilling fandt sted. Den første fabrik åbnede i 1801 i Tyskland.
En sukkerroe indeholder ca. 75% vand og 20% sakkarose. Halvdelen af vandet genbruges under sukkerudvindingen, resten fordamper.
Af sukkerindholdet udvindes næsten 90% til hvidt sukker. En enkelt roe giver ca. 100 gram sukker. De resterende 10% bruges bla. til fremstilling af foder, gær og spiritus.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 1698 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 0 g | 0 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 99,9 g | 100 % | ca. 60 % |
Fedt | 0 g | 0 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0 g | ca 30 g | |
Vand | 0,1 g | ||
Næringsdeklaration er for stødt melis |