Yams
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Yams | Dansk: - Import: hele året |
Latin | Dioscorea batatas |
Yams stammer fra Asien og Afrika, hvor planten har været dyrket i mere end 5000 år som et vigtigt basisnæringsmiddel. Før den tid voksede de vildt i naturen, men blev stadig anvendt.
Yams tilhører en planteslægt med omkring 600 arter men det er kun få arter, der dyrkes som kulturplanter. Det er en flerårig plante, som høstes efter 7-12 måneder, og anvendes på samme måde som almindelig kartoffel og sød kartoffel.
Yams bliver ofte fejlagtigt forvekslet med batat og omvendt
Holdbarhed
3-4 mdr ved 12-16 grader
Anvendelse
Skrælles og skylles.
Svind: ca 15%
De skrællede knolde spises kogte eller ristede og smagen er neutral.
En vestafrikansk specialitet fufu, fremstilles ved findeling af kogte yams i en morter.
Frysning
Yams kan fryses og skal blancheres i ca. 7 min. Efter optøning bliver de grynede og er derfor bedst velegnede til gryderetter.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 507 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 1,5 g | 5 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 27,9 g | 93 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,2 g | 1 % | højst 30 % |
Kostfibre | 1,0 g | ca 30 g | |
Vand | 69,6 g |