Yams

Yams
Navn Sæson
Engelsk Yams Dansk: -
Import: hele året
Latin Dioscorea batatas

Yams stammer fra Asien og Afrika, hvor planten har været dyrket i mere end 5000 år som et vigtigt basisnæringsmiddel. Før den tid voksede de vildt i naturen, men blev stadig anvendt.

Yams tilhører en planteslægt med omkring 600 arter men det er kun få arter, der dyrkes som kulturplanter. Det er en flerårig plante, som høstes efter 7-12 måneder, og anvendes på samme måde som almindelig kartoffel og sød kartoffel.
Yams bliver ofte fejlagtigt forvekslet med batat og omvendt

Holdbarhed
3-4 mdr ved 12-16 grader

Anvendelse
Skrælles og skylles.
Svind: ca 15%
De skrællede knolde spises kogte eller ristede og smagen er neutral.
En vestafrikansk specialitet fufu, fremstilles ved findeling af kogte yams i en morter.

Frysning
Yams kan fryses og skal blancheres i ca. 7 min. Efter optøning bliver de grynede og er derfor bedst velegnede til gryderetter.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 507 kJ I varen A.D.T
Protein 1,5 g 5 % mindst 10 %
Kulhydrat 27,9 g 93 % ca. 60 %
Fedt 0,2 g 1 % højst 30 %
Kostfibre 1,0 g   ca 30 g
Vand 69,6 g