Citronmelisse

Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Lemon balm | Dansk: hele året Import: hele året |
Latin | Melissa officinalis |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Citronmelisse kaldes også hjertensfryd. Den stammer oprindeligt fra Mellemøsten, men araberne tog den med til Italien og Spanien, og munkene sørgede for at den blev udbredt til resten af Europa.
Det er en 50-60 cm høj staude af læbeblomstfamilien med friskgrønne, stivhårede, hjerteformede blade og små hvide blomster.
Hele planten har en frisk, aromatisk duft af citron og mynte, og det er især de unge skud og blade, der anvendes før den begynder at blomstre.
Smagen er frisk og citronagtig og kan bruges i alle retter, hvor et pift af citron hører hjemme.
Holdbarhed
6-7 dage ved 2-6 grader
Anvendelse
Især til fisk og fjerkræ men også i saucer, dressinger og kryddersmør smager citronmelisse godt, ligesom den pynter som det grønne drys på både forretter, hovedretter og desserter.
Herhjemme anvendes citronmelisse dog mest i forbindelse med desserter.
Frysning
Uegnet. Men kan fryses ind i isterninger til pynt i drinks.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 480 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 1,8 g | 6 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 25,0 g | 90 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,5 g | 4 % | højst 30 % |
Kostfibre | g | ca 30 g | |
Vand | g |