Dild
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Dill weed | Dansk: hele året Import: hele året |
Latin | Anethum graveolens |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Dild stammer oprindeligt fra det sydlige Asien, men har været dyrket omkring Middelhavet siden oldtiden som både medicin- og krydderplante.
Det er en 80-120 cm høj plante af skærmplantefamilien med dobbelt fjersnitdelte blade og gule blomster i skærme.
Den karakteristiske dildsmag skyldes indholdet af dildolier, der gør plantens blade eminente som det grønne drys og i fiskeretter og saucer.
Dild er meget ethylenfølsom.
Holdbarhed
6-7 dage ved 2-6 grader
Anvendelse
Anvendes til gravning, fisk og skaldyr, nye kartofler, æggeretter, grønt drys, salater og i kryddersmør.
Frisk dild mister smagen ved varmepåvirkning, så den skal først tilsættes varme retter til sidst.
Frysning
Ja, hakkes før frysning. Smuldres uoptøet lige inden brug i en plastpose.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 220 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 3,5 g | 27 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 7,0 g | 54 % | ca. 60 % |
Fedt | 1,1 g | 19 % | højst 30 % |
Kostfibre | 2,2 g | ca 30 g | |
Vand | 87,9 g |