Merian

Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Marjoram | Dansk: hele året Import: hele året |
Latin | Origanum majorana |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Merian stammer fra Middelhavsområdet og blev allerede dyrket af de gamle egyptere som både medicin- og krydderurt.
De gamle grækere og romere gav de nygifte par en krans af merian, som skulle symbolisere kærlighed, ære og glæde.
Det er en urt, som på den ene side behøver et varmt klima for at få sin kraftige aroma, men som mister en del duft og smag når den tørres.
Merian er meget anvendt i både det franske og engelske køkken.
Holdbarhed
7-10 dage ved 2-4 grader
Anvendelse
Merian anvendes for dens karakteristiske krydret smag, der egner sig godt i fisk-, fjerkræ- og æggeretter supper og salater.
Anvendes bla. i Herbs de Provence sammen med rosmarin, basilikum, sar og timian.
Frysning
Nej.
*næringsdeklaration er for tørret merian
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 1135 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 12,7 g | 14 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 60,6 g | 68 % | ca. 60 % |
Fedt | 7,0 g | 18 % | højst 30 % |
Kostfibre | 40,3 g | ca 30 g | |
Vand | 7,6 g |