Persille
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Parsley | Dansk: hele året Import: hele året |
Latin | Petroselinum crispum / neapolitanum |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Persille stammer fra Sydøsteuropa og blev populær i Nordeuropa i Middelalderen.
Der findes to typer bladpersille; kruspersille (P. crispum) og bredbladet persille (P. neapolitanum). Smag og anvendelse for de to typer er næsten identiske. I den bredbladet persille er smagen kraftigere på grund af et højere indhold af essentielle olier.
Holdbarhed
6-7 dage ved 2-6 grader
Anvendelse
Skylles før brug. De grove stilke kan bruges som suppeurt. Bladene og de fine stilke bruges i madlavningen.
Kan anvendes rå i salater eller som pynt.
Prøv f.eks. til persillesauce, gremolata, tabbouleh eller persillepesto.
Frysning
Ja, hakkes før frysning eller fryses hel (uden stilke). Smuldres uoptøet lige inden brug i en plastpose. Skal ikke blancheres.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 241 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 3,7 g | 26 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 8,0 g | 57 % | ca. 60 % |
Fedt | 1,1 g | 17 % | højst 30 % |
Kostfibre | 4,1 g | ca 30 g | |
Vand | 85,2 g |