Nøglen til friske, hjemmedyrkede råvarer

Nøglen til friske, hjemmedyrkede råvarer

Annoncørbetalt indhold

Selvom vi har vænnet os til at købe alle vores grøntsager fra supermarkederne, så kommer det ikke i nærheden af friske, ny opgravede kartofler fra din egen have. Det samme gælder tomater og peberfrugter, der bliver transporteret fra Spanien og Holland mens de stadig er grønne og umodne. Så hvis du leder efter at tage din madlavning til det næste skridt, så er det nu du skal starte en have, så den er klar til foråret.

Start småt 

Har du ikke de grønneste fingre, så er det bedst at starte med nemme grøntsager, der kan passe sig selv. Endnu vigtigere er det også at starte med få grøntsager, og så passe godt på dem. Man kan hurtigt blive opslugt at alle de forskellige muligheder for at få en masse forskellige grøntsager pakket ind i ét bed, men den bedste start er at fokusere på nogle få, og sørge for at følge dem til målstregen og ind på tallerkenen. Et lille palleramme bed kan rumme en 10-12 kartoffelplanter i den ene halvdel, og et par rækker salat, radiser, rødbeder eller lignende i den anden side. På den måde har du kartoflerne der passer sig selv, og kun skal vandes en gang imellem, mens du kan fokusere på at passe på de mere skrøbelige grøntsager som salat, der kræver opmærksomhed på vandingen. Måske du har en gårdhave der trænger til en grøn renæssance, så er stålhøjbede på hjul en stilren og holdbar løsning. Med et gennemtænkt hurtig lån kan du nemt finansiere dine stålhøjbede, der tjener sig ind gennem alle sæsonerne med friske krydderurter og grøntsager. 

Hjælp dine råvarer med god jord 

Selvom opmærksomhed og kærlighed kan gøre meget for en plantes levestandard, så kommer der et punkt hvor jorden begynder at spille en stor rolle. Hvis din jord har været tidligere græsplæne eller har været begravet under fliser, så kan du måske stå med en jord der er suget for næringsstoffer og er tom for bakterier der gavner dine grøntsager. Nogle køkkenhaver står også overfor en ler fyldig jord, der ikke suger vand særlig godt. I begge disse tilfælde kan en tilføjelse af naturlige nærigstoffer som visne blade, madrester, hestemøg eller lignende gøre underværker for kvaliteten af din jord. De forskellige materialer bliver over tid nedbrudt af regnorme og andre insekter og bakterier, og frigør derved deres næringsstoffer i jorden, som dine planter kan bruge løs af. Har du et gammelt bed stående, eller har planer om at lave et nyt, så sørg for at blande nogle naturligt nedbrydelige materialer ned i jorden, så dine planter kan få al den næring de ønsker. 

Projekter og større bygninger 

Måske har du en lille drøm om at få eget drivhus eller orangeri, hvor du kan begå dig med lidt mere krævende planter som agurker, peberfrugter og italienske tomater. Særligt orangeriet kan være en udbygning af dit hus, der tilbyder en helt særlig atmosfære på sommeraftener. Og det er i orangeriet at du kan holde øje med dine tomater på stilken, indtil de er perfekt røde, saftige og SÅ meget bedre end noget du finder i brugsen. 

Er orangeriet uden for din økonomiske rækkevidde, kan du finde lige præcis det minilån der passer til din økonomi. Justér løbetid og månedlig ydelse og find præcis det lån der kan gøre dine havedrømme til virkelighed. 

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi kJ I varen A.D.T
Protein g % mindst 10 %
Kulhydrat g % ca. 60 %
Fedt g % højst 30 %
Kostfibre g   ca 30 g
Vand g