Sådan får du en sundere livsstil

Sådan får du en sundere livsstil

Du kender det sikkert godt. Dit daglige indtag af frugt og grøntsager matcher ikke helt kostpyramiden, sofaen har en tendens til at spænde ben for dig, når du er på vej ud for at finde løbeskoene frem, og chokoladen på øverste hylde i skabet kalder på dig hver aften. Måske har du flere gange overvejet at lægge din livsstil om, uden at det er blevet til noget. Og det er lettere sagt end gjort. Det kræver nemlig, at du er motiveret, hvis det skal lykkes dig at få en sundere livsstil.

Lever du usundt, kan det have stor indflydelse på dit helbred og føre til forskellige livsstilssygdomme som type 2-diabetes og hjertekarsygdomme. Selv små omlægninger af dine vaner kan være med til at forbedre din generelle helbredstilstand markant. Derfor ser vi her nærmere på, hvad du kan gøre for at få en sundere livsstil.

Spis sundt

Det er svært at komme udenom, men at leve sundt indebærer at spise sundt. Det er derfor en god idé at erstatte chokoladen i skabet med gulerødder. Når du spiser for meget sukker, vil dit energiniveau rutsje op og ned. Det kan have den effekt, at du kommer til at spise for meget af de forkerte ting. Dermed vil du konstant veksle mellem at være træt og at have energi. Hvis du får for mange kalorier, er du desuden i farezonen for at blive overvægtig. 

Vil du gerne have en sundere livsstil, er grøntsager vejen frem. Grøntsager er sunde og indeholder mange af de vitaminer og mineraler, du har brug for i din kost. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Hvis du gør det, er du desuden sikker på at få dækket en stor del af dit daglige behov for vitaminer og mineraler.  

Mange danskere tager vitaminpiller for at dække deres behov for vitaminer. Måske gælder det også dig? Der er dog ingen dokumenterede beviser for, at det gør dig sundere at spise vitaminer. Faktisk er det kun få danskere, der reelt har behov for ekstra vitaminer, da de fleste får dækket deres daglige behov for vitaminer gennem kosten. Nogle af dem, der kan have behov for ekstra vitaminer i kosten, er sportsudøvere. Du kan læse om fup og fakta i forbindelse med kosttilskud her. 

Kombiner træning med hverdagssysler

Hvis du ikke er vant til at motionere, kan det virke helt uoverskueligt pludselig at skulle svede på en spinningcykel tre gange om ugen i et fitnesscenter. Derfor kan du forsøge at få træningen ind i hverdagen på en mere naturlig måde. Du kan eksempelvis lade bilen stå og cykle på arbejde. Hvis der er for langt at cykle, og du kører med offentlig transport, kan du stå af bussen, et par stop før du plejer, og gå resten af vejen. Hvis du går i rask trav, er det nok til at få pulsen lidt op. Det er også oplagt at tage trapperne frem for elevatoren, hvis du bor eller arbejder i en bygning med flere etager.

Også derhjemme kan du tænke over at få bevægelse ind i hverdagen. Havearbejde og rengøring er også gode måder at bevæge kroppen på. Desuden er det nemt at tage 10 squats, hver gang du rejser dig fra sofaen eller sætter dig på en stol.  

Det bedste køle-fryseskab til dine grøntsager

Skal du til at spise et bredt og varieret udvalg af grøntsager, har du brug for et godt køle-fryseskab at opbevare dem i. Der findes mange forskellige køle-fryseskabe på markedet. Hvis du er i tvivl om, hvilket køle-fryseskab du skal anskaffe dig, kan du læse denne køle-fryseskab test. Her finder du detaljerede beskrivelser af udvalgte køle-fryseskabe fra nogle af de mest populære mærker på markedet. Da prisen ofte er en afgørende faktor, når der skal investeres i nye hårde hvidevarer, kan du se en sammenligning af priserne hos 10 af de største forhandlere. På den måde sparer du en masse tid på selv at sammenligne priser på køle-fryseskabe. 

Tænk energi, når du køber nyt køle-fryseskab

Du bruger i gennemsnit 16 procent af din strøm på køl og frys. Når du skal købe et nyt køle-fryseskab, er det derfor en god idé at tænke over energien. Det gør du ved at købe et energivenligt køle-fryseskab. Når du læser en køle-fryseskabstest, anbefales det, at du går efter flest mulige plusser. Det vil sige A++ eller A+++. Det vil give dig den største økonomiske besparelse på længere sigt. 

Desuden skal du være på udkig efter et køle-fryseskab med digital termostat, hvor temperaturen vises på et display. Både køleskab og fryser skal have en termostat. På den måde kan du bedre kontrollere temperaturen. 

Desuden bør du overveje, hvor stort dit køle-fryseskab skal være. Som tommelfingerregel kan man sige, at én person har brug for et køleskab på 100 liter, hvorefter der lægges 50 liter til per person. En familie, der består af fire personer, har altså brug for et køleskab på omkring 250 liter.