Bøgehat

Bøgehat
Navn Sæson
Engelsk Buna shimeji, Brown Beech or Brown Clamshell Dansk: hele året
Import: -
Latin Hypsizygus marmoreus
  J F M A M J J A S O N D
DANSK             

Bøgehatte, også kaldet Hon Shimeji, vokser i klynger af kompakte 2-5 cm høje hvide stængler med små lysbrune eller hvide hatte.

Som de fleste svampearter, har bøgehatte eksisteret i flere århundreder, Den findes ret sjældent i naturen – i tempererede skovområder på udgået løvtræ, især bøgetræ. Først for nylig er den blevet tilgængelig i butikkerne.
Den dyrkes i væksthuse og kræver en høj temperatur for at udvikle sig, og det tager op til 100 dage før den er spiseklar.

Bøgehat har en ganske mild nøddeagtig smag og er meget sprød selv efter tilberedning. Hele svampen kan anvendes – stokken smager ligeså godt som selve hatten.
Bøgehatten er i de seneste år blevet en af de mest populære spisesvampe i Asien.

Holdbarhed
6-8 dage ved 2-6 grader

Anvendelse
Før tilberedning skæres bunden af, så bøgehattene kan deles enkelvis ved foden.
Svind: ca 15%
Den er god til vildtkød, fisk og skaldyr, supper, stuvninger og saucer.

Frysning
Egnet. Svampen smørdampes og bør kun bruges i sammenkogte retter efter optøning. De kan blive seje. Kan kun opbevares i max 3 måneder pga. smørret.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 200 kJ I varen A.D.T
Protein 3,0 g 26 % mindst 10 %
Kulhydrat 7,4 g 63 % ca. 60 %
Fedt 0,6 g 11 % højst 30 %
Kostfibre g   ca 30 g
Vand g