Champignon, brun, mark

Champignon, brun, mark
Navn Sæson
Engelsk Cremini/Crimini Mushroom, Brown Mushroom Dansk: hele året
Import: -
Latin Agaricus bisporus
  J F M A M J J A S O N D
DANSK             

Champignon vokser vildt i skove og på marker mange steder i hele verden og den har været indsamlet til spisebrug siden oldtiden.

En egentlig erhvervsmæssig dyrkning af svampen blev taget op i Frankrig i 1700-tallet, mens de første spæde danske forsøg blev indledt midt i 1800-tallet. Fra 1950’erne tog dyrkningen for alvor fart herhjemme.

Den brune champignonen ligner den hvide champignon. Den har en skærmformet, lys brun hat og nedenunder gemmer de rosa-rødbrune lameller sig.

I nogle lande kaldes den også “Baby bella”, da den brune champignon egentlig er en ‘umoden’ portobello. Portobello’en blev i 80’erne en ny og smart måde at sælge de brune champignoner, som var blevet for store.

Holdbarhed
3-4 dage ved 8-10 grader

Anvendelse
Roden skæres af, og kan skylles under rindene vand hvis der er meget jord på. De lægges herefter til afdrypning i sigte eller lægges til tørre på et viskestykke. De brunfarves let efter rensning. Svampe må aldrig ligge i vand, da mange af smagstofferne er vandopløselige og derfor vil forsvinde.
Svind: ca 10%
Champignon har en mild svampesmag og kan anvendes både frisk i salater og tilberedt i sammenkogte retter, ristet som tilbehør i supper, sovse og mange andre sammenhænge.

Frysning
Egnet. Skivede champignoner kan fryses direkte eller smørdampes og bør kun anvendes i sammenkogte retter efter optøning. De kan blive seje. Kan kun opbevares i max 3 måneder pga. smørret.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 116 kJ I varen A.D.T
Protein 2,5 g 37 % mindst 10 %
Kulhydrat 4,1 g 60 % ca. 60 %
Fedt 0,1 g 3 % højst 30 %
Kostfibre 0,6 g   ca 30 g
Vand 92,3 g