Champignon, hvid, mark

Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Button/ Table/ Common/ White Mushroom | Dansk: hele året Import: - |
Latin | Agaricus bisporus |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK |
Champignon vokser vildt i skove og på marker mange steder rundt om på kloden og har været indsamlet til spisebrug siden oldtiden.
En egentlig erhvervsmæssig dyrkning af svampen blev taget op i Frankrig i 1700-tallet, mens de første spæde danske forsøg blev indledt midt i 1800-tallet. Fra 1950’erne tog dyrkningen for alvor fart herhjemme.
Champignonen har en skærmformet, hvid hat og nedenunder gemmer de rosa-rødbrune lameller sig.
Holdbarhed
3-4 dage ved 8-10 grader
Anvendelse
Roden skæres af, og kan skylles under rindende vand hvis der er meget jord på. De lægges herefter til afdrypning i sigte eller lægges til tørre på et viskestykke. De brunfarves let efter rensning. Svampe må aldrig ligge i vand, da mange af smagstofferne er vandopløselige og derfor vil forsvinde.
Svind: ca 10%
Champignon har en mild svampesmag og kan anvendes både frisk i salater og tilberedt i sammenkogte retter, ristet som tilbehør i supper, sovse og mange andre sammenhænge.
Frysning
Egnet. Skivede champignoner kan fryses direkte eller smørdampes og bør kun bruges i sammenkogte retter efter optøning. De kan blive seje. Kan kun opbevares i max 3 måneder pga. smørret.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 119 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 2,9 g | 42 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 3,4 g | 49 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,3 g | 10 % | højst 30 % |
Kostfibre | 1,7 g | ca 30 g | |
Vand | 91,7 g |