Kantarel

Kantarel
Navn Sæson
Engelsk Chanterelle Dansk: juli-oktober
Import: hele året
Latin Cantharellus cibarius
  J F M A M J J A S O N D
DANSK             
IMPORT             

Kantarel er en almindeligt forekommende svamp i de Europæiske skove.
En kommerciel dyrkning af svampen har vist sig at være meget vanskelig, derfor indsamles den stadig i naturen. Kantarellens hat er 3-6 cm bred, hvælvet og tragtformet med langsgående lameller på undersiden, hvor imellem sporerne dannes.

Friske kantareller er stærkt æggeblommegule i farven og er kraftigere i smagen end champignon og østershatte. Kantarel er velegnet til spisning. Den bruges dog ikke rå på grund af den bitre smag, som forsvinder ved tilberedning.

Holdbarhed
6-7 dage ved 2-4 grader

Anvendelse
Kantareller skal børstes rene. Med en blød pensel børstes jorden ud af lamellerne. Der børstes fra rodspids og ud. Herefter kan de skylles let, med må ikke ligge i blød i vand. Hvis svampene skylles først, sætter jorden sig fast i lamellerne og bliver sværere at få ud.
Svind: ca 10%
Anvendes som andre svampe svitsede eller stuvede. Smagen er en kraftig svampesmag - lidt nøddeagtig - der egner sig godt i supper, sovse, sammenkogte retter og meget mere.
Ristet som tilbehør eller som fyld i svampetærter er kantarellen rigtig god.

Frysning
Egnet. Svampen smørdampes og bør kun bruges i sammenkogte retter efter optøning. De kan blive seje. Kan kun opbevares i max 3 måneder pga. smørret.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 213 kJ I varen A.D.T
Protein 2,9 g 23 % mindst 10 %
Kulhydrat 6,7 g 54 % ca. 60 %
Fedt 1,3 g 23 % højst 30 %
Kostfibre 5,0 g   ca 30 g
Vand 87,5 g