Kantarel
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Chanterelle | Dansk: juli-oktober Import: hele året |
Latin | Cantharellus cibarius |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Kantarel er en almindeligt forekommende svamp i de Europæiske skove.
En kommerciel dyrkning af svampen har vist sig at være meget vanskelig, derfor indsamles den stadig i naturen. Kantarellens hat er 3-6 cm bred, hvælvet og tragtformet med langsgående lameller på undersiden, hvor imellem sporerne dannes.
Friske kantareller er stærkt æggeblommegule i farven og er kraftigere i smagen end champignon og østershatte. Kantarel er velegnet til spisning. Den bruges dog ikke rå på grund af den bitre smag, som forsvinder ved tilberedning.
Holdbarhed
6-7 dage ved 2-4 grader
Anvendelse
Kantareller skal børstes rene. Med en blød pensel børstes jorden ud af lamellerne. Der børstes fra rodspids og ud. Herefter kan de skylles let, med må ikke ligge i blød i vand. Hvis svampene skylles først, sætter jorden sig fast i lamellerne og bliver sværere at få ud.
Svind: ca 10%
Anvendes som andre svampe svitsede eller stuvede. Smagen er en kraftig svampesmag - lidt nøddeagtig - der egner sig godt i supper, sovse, sammenkogte retter og meget mere.
Ristet som tilbehør eller som fyld i svampetærter er kantarellen rigtig god.
Frysning
Egnet. Svampen smørdampes og bør kun bruges i sammenkogte retter efter optøning. De kan blive seje. Kan kun opbevares i max 3 måneder pga. smørret.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 213 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 2,9 g | 23 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 6,7 g | 54 % | ca. 60 % |
Fedt | 1,3 g | 23 % | højst 30 % |
Kostfibre | 5,0 g | ca 30 g | |
Vand | 87,5 g |