Karl Johan

Karl Johan
Navn Sæson
Engelsk Cepe, King Bolete, PennyBun og Porcini Dansk: august-oktober
Import: -
Latin Boletus edulis
  J F M A M J J A S O N D
DANSK             

Karl Johan kaldes også spiselig rørhat. Navnet har den fået efter den svenske konge Karl Johan XIV, der holdt meget af at spise svampen. Det er også en af Europas mest eftertragtede svampe.

Den kan findes under bøgetræer på morbund eller under grantræer, og hatten bliver normalt 10-15 cm i diameter.
På oversiden er den brun eller gråbrun med en lidt fedtet overflade. På undersiden har den ikke lameller, men små runde rør og de ses tydeligt. Undersiden er hvid på de unge svampe, men går over i gullig og siden grøn, efterhånden som svampen bliver ældre.

Kødet på Karl Johan svampen er hvidt og smagen er mild og nøddeagtig.

Holdbarhed
2-3 dage ved 2-4 grader

Anvendelse
Den skylles let. Undgå at bruge for meget vand da rørene absorberer meget fugt.
Karl Johan kan spises rå, ristes eller koges.

Frysning
Egnet. Skivede Karl Johan svampe kan fryses direkte eller smørdampes og bør kun bruges i sammenkogte retter efter optøning. De kan blive seje. Kan kun opbevares i max 3 måneder pga. smørret.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi kJ I varen A.D.T
Protein g % mindst 10 %
Kulhydrat g % ca. 60 %
Fedt g % højst 30 %
Kostfibre g   ca 30 g
Vand g