Rørhat, sommer
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Summer Boletus | Dansk: juni-september Import: - |
Latin | Boletus reticulatus |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK |
Sommerrørhat er 10-20 cm høj og 8-15 cm bred. Hatten er gulbrun til læderbrun. Kødet er hvidt og smagen er mild og nøddeagtig.
Sommerrørhat vokser i løvskov, især under bøg på morbund. Det eneste problem er, at svampemyggelarverne som regel også har fundet den, så den skal renses grundigt inden tilberedningen.
Den kan nemt forveksles med Karl Johan, der har en glinsende hathud, der bliver klæbrig i fugtigt vejr. Den er en lige så god spisesvamp som sommerrørhat og kan bruges i de samme retter. Begge arter kan spises rå.
Holdbarhed
2-3 dage ved 2-4 grader
Anvendelse
Den skylles let. Undgå at bruge for meget vand da rørene absorberer meget fugt.
Rørhatten kan spises rå, ristes eller koges.
Frysning
Egnet. Skivede rørhatte kan fryses direkte eller smørdampes og bør kun bruges i sammenkogte retter efter optøning. De kan blive seje. Kan kun opbevares i max 3 måneder pga. smørret.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | kJ | I varen | A.D.T |
Protein | g | % | mindst 10 % |
Kulhydrat | g | % | ca. 60 % |
Fedt | g | % | højst 30 % |
Kostfibre | g | ca 30 g | |
Vand | g |