Shiitake
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Shiitake, Oak mushroom, Chinese black mushroom og Black forest mushroom | Dansk: Import: hele året |
Latin | Lentinula edodes |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
IMPORT |
Shiitake stammer fra Kina og den har været dyrket der i mere end 1000 år.
Den har en lys til mørkbrun hat og er som regel 2-4 cm i diameter. Hatten har lyse lameller og kødet er fast og hvidt. Shiitake vokser i klynger på træer, såsom eg, kastanie og bøgetræ.
Den er almindelig i det meste af Asien og benyttes meget i sammenkogte retter.
Stokken bruges sjældent da den er sejere end hatten og kræver længere kogetid. Men den er en god smagsgiver til fonder.
Shiitake sælges i det meste af verden, både frisk og tørret.
Holdbarhed
10-12 dage ved 2-4 grader
Anvendelse
Shiitake svampene er som regel rene, men kan børstes let hvis der skulle være lidt skidt.
Stokken er sej og skæres af.
Stokken kan anvendes til fonder.
Shiitake er bla. velegnet til kød, fisk, fjerkræ, grøntsagsretter og supper, feks. den japanske miso suppe.
Frysning
Uegnet.
Men er velegnet til tørring.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 269 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 1,6 g | 10 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 13,8 g | 87 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,2 g | 3 % | højst 30 % |
Kostfibre | 2,1 g | ca 30 g | |
Vand | 83,5 g |