Julefrokosten – årets mest skæbnesvangre dag

Julefrokosten – årets mest skæbnesvangre dag

Annoncørbetalt indhold

Med december på vej, nærmer også højtiden for julefrokoster sig. Denne frokost, som egentlig sjældent er en decideret frokost, har gennem årenes løb fået sig et næsten urimeligt dårligt rygte.

Aftenen har ry for at være den aften, som medfører de fleste skilsmisser. Og desuden den aften, som giver anledning til de største skandaler på arbejdspladserne.

Børn født i september bliver indimellem også mødt med en indforstået kommentar a la ”Ah ja, julefrokostbarn, hva’?”. Printerrummet skulle her være den helt store synder. Der er publiceret hele guides til chefer, så de ved, hvordan de bedst opfører sig til en julefrokost – og vigtigst: hvornår på aftenen de bør gå hjem.

Hvorfor holder vi egentlig julefrokost?

Frokost kan spises på alle tider af året. Fester holder vi i alle anledninger. Og julens højdepunkt er for mange juleaften. Så hvorfor er vi så insisterende omkring julefrokoster? Hvor kommer denne tradition fra?

Efter sigende skulle den stamme tilbage fra 1940’erne. Her blev de få fridage, man havde i julen, skudt i gang med et lille glas sammen med chefen. Først senere blev julefrokosten en regulær fest, og fra 1970’erne begyndte den at ligne det, vi har i dag.

I nogle firmaer er det årets fest, og deres festudvalg bruger måneder på at planlægge en temafest med mad, underholdning og alkohol. Mange stræber efter at holde den perfekte julefrokost, som alle taler om i flere år efter.

På nogle områder ligner julefrokosten efterhånden nytårsaften. Forventningen kan for nogle være større end selve oplevelsen, og mange stiler efter den perfekte fest. Andre går i den helt anden grøft, og toner det selv ned, og insisterer på en stille begivenhed.

Hjemmelavet buffet eller luksusanretning?

På grund af forventningspresset, og helt sikkert også oprydningen dagen derpå, er mange begyndt at betale sig fra det. Hvor der tidligere var tradition for, at alle tog en ret med hver, en enkelt stod for snapsen og pakkelegen var aftenens højdepunkt, har firmaerne nu oppet sig.

Mange køber kuverter hos restauranter rundt om i byen eller betaler for hele lokaler til firmaets ansatte, hvor de kan svinge hofterne. Andre sætter underholdningen i fokus og betaler for store shows med enten sang, dans eller stand up som medarbejderne kan nyde, mens de spiser.

Ulempen ved den slags fester er, at der sjældent kommer fokus på kollegerne og samværet, men mere på festen. Fordelen er selvfølgelig, at man slipper for at fokusere på kollegerne og samværet og kan holde årets fest.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi kJ I varen A.D.T
Protein g % mindst 10 %
Kulhydrat g % ca. 60 %
Fedt g % højst 30 %
Kostfibre g   ca 30 g
Vand g