Pastinak
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Parsnip | Dansk: september-april Import: - |
Latin | Pastinaca sativa |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK |
Pastinak stammer fra Central- og Sydeuropa, hvor den har været dyrket i flere tusinde år. Da kartoflen kom til Europa, overtog den langsomt pastinakkens plads.
Den dyrkes ikke i varme lande, da frost er nødvendig for at udvikle den specielle smag. Pastinakken er en opsvulmet pælerod. Den har en tynd lysebrun skræl og et fast hvidt kød. Smagen er let sødlig og nøddeagtig. De er normalt kegleformede og har en lidt dyb rand i overgangen mellem rod og stilk.
Den ligner persillerod meget i udseende og det kan være svært at se forskel, men persilleroden har ikke den dybe rand.
Det kan gøre det nemmere at se forskel hvis man bruger huskereglen Pastinakken skal ned med nakken.
Danske lagrede fås frem til april.
Holdbarhed
12-14 dage ved 2-6 grader
Anvendelse
Skylles og skrælles.
Svind: 20%
Kan anvendes bla. rå, kogte eller dampet. Brug den i supper, stuvninger eller ovnbagt med andre rodfrugter.
Frysning
Ja, skæres i tern eller skiver. Skal blancheres i ca. 2-3 min. For at undgå misfarvning kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 303 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 2,1 g | 12 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 14,6 g | 82 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,5 g | 6 % | højst 30 % |
Kostfibre | 4,5 g | ca 30 g | |
Vand | 81,7 g |