Kategori:

Krydderurter

Dild, skærm

Skærmdild har som navnet antyder store blomsterskærme. Frøene høstes ved at klippe skærmen af når frøene er modne. Skærmen vendes på hovedet i en papirspose og placeres et lunt sted i ca. en uge. Herefter har frøene løsnet sig fra skærmen, sidder der stadig nogle fast, kan man lige ryste resten løs. Opbevar frøene i […]

Læs mere

Dild

Dild stammer oprindeligt fra det sydlige Asien, men har været dyrket omkring Middelhavet siden oldtiden som både medicin- og krydderplante. Det er en 80-120 cm høj plante af skærmplantefamilien med dobbelt fjersnitdelte blade og gule blomster i skærme. Den karakteristiske dildsmag skyldes indholdet af dildolier, der gør plantens blade eminente som det grønne drys og […]

Læs mere

Estragon, russisk

Den russiske estragon er i familie med den franske, men bør ikke anvendes til madlavning. Den har en meget svag estragonsmag i forhold til den franske, som er kraftig i smagen og meget mere aromatisk. Den russiske estragon bliver desværre ofte solgt i stedet for den ordentlige franske. Den russiske danner nemlig frø og kan […]

Læs mere

Hjulkrone

Hjulkrone stammer oprindeligt fra Spanien og har grønne hårede blade og stjerneformede himmelblå blomster. Bladene har en mild smag af agurk og er derfor bedste egnet til friske salater, men kan også bruges til the, suppe og dessert sirup. Blomsterne har også en sød honninglignende smag og kan bruges til hjemmelavet urtethe og dekorering af […]

Læs mere

Krydderkarse

Krydderkarse er kimplanter (spirer) af gule og sorte sennepsfrø. Kaldes også sennepskarse, og bruges som grønt drys

Læs mere

Løvstikke

Løvstikke stammer oprindeligt fra Persien og har været dyrket siden oldtiden. Det er en kraftigtvoksende plante af skærmplantefamilien, der hurtigt bliver flere meter høj. Bladene er fjersnitdelte og blomsterne gule i store skærme. Bladene har en kraftig smag af suppeurt og skal anvendes med forsigtighed. Til gengæld giver løvstikke smag af både selleri, pastinak, porre […]

Læs mere

Merian

Merian stammer fra Middelhavsområdet og blev allerede dyrket af de gamle egyptere som både medicin- og krydderurt. De gamle grækere og romere gav de nygifte par en krans af merian, som skulle symbolisere kærlighed, ære og glæde. Det er en urt, som på den ene side behøver et varmt klima for at få sin kraftige […]

Læs mere

Mynte, grøn

Der eksisterer mere end 100 myntearter og krydsninger mellem dem. Det har resulteret i en del forvirring omkring deres navne, så den samme mynte kan have mange navne eller det samme navn bruges om flere forskellige mynter. Den grønne mynte stammer fra Vestasien og Sydeuropa og har siden oldtiden været anvendt som både læge- og […]

Læs mere

Mynte, peber

Der eksisterer mere end 100 myntearter og krydsninger mellem dem. Det har resulteret i en del forvirring omkring deres navne, så den samme mynte kan have mange navne eller det samme navn bruges om flere forskellige mynter. Pebermynte har bløde, grønne blade og kan kendes på at hvert blad har sin egen stilk, i modsætning […]

Læs mere

Mynte, svejtsisk

Der eksisterer mere end 100 myntearter og krydsninger mellem dem. Det har resulteret i en del forvirring omkring deres navne, så den samme mynte kan have mange navne eller det samme navn bruges om flere forskellige mynter. Svejtsisk mynte er endnu en variant af mynte, der adskiller sig fra de øvrige ved at have bordeauxfarvede […]

Læs mere

Oregano

Oregano stammer fra Middelhavsområdet, sandsynligvis fra Grækenland. Den er i dag udbredt over det meste af Europa, og den kan også findes i naturen herhjemme. Ordet oregano stammer fra det græske og betyder “bjergets glæde”. Oregano er en 40-60 cm høj plante af læbeblomstfamilien, der er nært beslægtet med merian og kendt i hele verden […]

Læs mere

Purløg

Purløg er den mindste art indenfor løgfamilien. Oprindelsen er ukendt, men den kan findes i både Europa, Asien og Nordamerika. Purløg dyrkes hovedsageligt for de aflange, hule blade, der er velegnede som krydderurt, da de har en mildere smag end almindelige løg

Læs mere

Rosmarin

Rosmarin stammer fra Middelhavsområdet og dyrkes idag i de fleste lande omkring Middelhavet. Navnet rosmarin menes at stamme fra det latinske Rosmarinus, som betyder “havets dug”. Rosmarinens grannålelignende blade mister ikke smagen ved tilberedning, som mange andre bladurter. Og tørret er den kraftigere i brug end den friske.

Læs mere

Salvie

Salvie stammer fra Sydeuropa og Middelhavsområdet. Det er plantens unge, grålige blade, der benyttes som krydderurt. Den har en let bitter, krydret og gennemtrængende smag og skal anvendes med måde.

Læs mere

Sar

Sar stammer fra Sydøsteuropa og det centrale Asien. Sar ligner timian i udseende og har en aromatisk duft og en smag af peber. Den er god til at fremhæve smagen af bønner og andre bælgplanter og i kålretter dæmper den kållugten. Den er meget anvendelig som pebererstatning.

Læs mere