Kategori:

Krydderurter

Dild, skærm

Skærmdild har som navnet antyder store blomsterskærme. Frøene høstes ved at klippe skærmen af når frøene er modne. Skærmen vendes på hovedet i en papirspose og placeres et lunt sted i ca. en uge. Herefter har frøene løsnet sig fra skærmen, sidder der stadig nogle fast, kan man lige ryste resten løs. Opbevar frøene i […]

Læs mere

Estragon, russisk

Den russiske estragon er i familie med den franske, men bør ikke anvendes til madlavning. Den har en meget svag estragonsmag i forhold til den franske, som er kraftig i smagen og meget mere aromatisk. Den russiske estragon bliver desværre ofte solgt i stedet for den ordentlige franske. Den russiske danner nemlig frø og kan […]

Læs mere

Hjulkrone

Hjulkrone stammer oprindeligt fra Spanien og har grønne hårede blade og stjerneformede himmelblå blomster. Bladene har en mild smag af agurk og er derfor bedste egnet til friske salater, men kan også bruges til the, suppe og dessert sirup. Blomsterne har også en sød honninglignende smag og kan bruges til hjemmelavet urtethe og dekorering af […]

Læs mere

Humle

Den første dokumenterede dyrkning af humle stammer fra år 736 i Hallertau-regionen i Tyskland. De producerer idag 25% af verdens humleproduktion. I 1500-tallet blev humle introduceret i England.

Læs mere

Ingefær

Ingefær menes at stamme fra Sydkina og har derfra spredt sig til Indien, Afrika og Caribien af arabiske købmænd. Unge ingefærrødder er saftige og har en meget mild smag, hvilket gør at de ofte bliver syltet i eddike eller sherry som lækkerbisken, eller bare brugt i tilberedningen af andet mad. Ældre ingefærrødder er meget mere […]

Læs mere

Karse

Karse stammer fra Vest- eller Centralafrika, hvor man stadig kan finde den som en vild plante. Karse er en hurtigvoksende, spiselig plante i familie med brøndkarse og raps og deler deres kraftige, peberagtige smag og aroma. Det er kimplantens friske blade der anvendes. De orange blomsterne fra de ældre planter kan anvendes til dekorativ brug.

Læs mere

Merian

Merian stammer fra Middelhavsområdet og blev allerede dyrket af de gamle egyptere som både medicin- og krydderurt. De gamle grækere og romere gav de nygifte par en krans af merian, som skulle symbolisere kærlighed, ære og glæde. Det er en urt, som på den ene side behøver et varmt klima for at få sin kraftige […]

Læs mere

Mynte, grøn

Der eksisterer mere end 100 myntearter og krydsninger mellem dem. Det har resulteret i en del forvirring omkring deres navne, så den samme mynte kan have mange navne eller det samme navn bruges om flere forskellige mynter. Den grønne mynte stammer fra Vestasien og Sydeuropa og har siden oldtiden været anvendt som både læge- og […]

Læs mere

Mynte, peber

Der eksisterer mere end 100 myntearter og krydsninger mellem dem. Det har resulteret i en del forvirring omkring deres navne, så den samme mynte kan have mange navne eller det samme navn bruges om flere forskellige mynter. Pebermynte har bløde, grønne blade og kan kendes på at hvert blad har sin egen stilk, i modsætning […]

Læs mere

Mynte, svejtsisk

Der eksisterer mere end 100 myntearter og krydsninger mellem dem. Det har resulteret i en del forvirring omkring deres navne, så den samme mynte kan have mange navne eller det samme navn bruges om flere forskellige mynter. Svejtsisk mynte er endnu en variant af mynte, der adskiller sig fra de øvrige ved at have bordeauxfarvede […]

Læs mere

Persille

Persille stammer fra Sydøsteuropa og blev populær i Nordeuropa i Middelalderen. Der findes to typer bladpersille; kruspersille (P. crispum) og bredbladet persille (P. neapolitanum). Smag og anvendelse for de to typer er næsten identiske. I den bredbladet persille er smagen kraftigere på grund af et højere indhold af essentielle olier.

Læs mere

Raps

Raps er en etårig urt, hvis frø indeholder ca. 40 % olie og har karakteristiske gule blomster. Der findes to varianter af raps, vårraps og vinterraps. Olien, der presses ud af rapsplantens små, sorte frø anvendes dels til madolie og dels til brændsel.

Læs mere

Rosmarin

Rosmarin stammer fra Middelhavsområdet og dyrkes idag i de fleste lande omkring Middelhavet. Navnet rosmarin menes at stamme fra det latinske Rosmarinus, som betyder “havets dug”. Rosmarinens grannålelignende blade mister ikke smagen ved tilberedning, som mange andre bladurter. Og tørret er den kraftigere i brug end den friske.

Læs mere

Salvie

Salvie stammer fra Sydeuropa og Middelhavsområdet. Det er plantens unge, grålige blade, der benyttes som krydderurt. Den har en let bitter, krydret og gennemtrængende smag og skal anvendes med måde.

Læs mere

Sar

Sar stammer fra Sydøsteuropa og det centrale Asien. Sar ligner timian i udseende og har en aromatisk duft og en smag af peber. Den er god til at fremhæve smagen af bønner og andre bælgplanter og i kålretter dæmper den kållugten. Den er meget anvendelig som pebererstatning.

Læs mere