Kategori:

Frugt

Abrikos

Abrikosen stammer sandsynligvis fra det nordlige Kina og den er sandsynligvis også blevet dyrket der i mere end 4000 år. Den kom til Europa omkring Jesu fødsel, men forsvandt efter Romerigets fald. Senere kom den til Spanien med maurerne og har siden hen bredt sig til resten af Europa. Abrikoser kan godt tåle vinterkulde, men […]

Læs mere

Appelsin, blod

Der er ingen der ved om varianten, blodappelsin, også kom hertil fra Kina, eller om den opstod i Sydeuropa. Men man ved at den har været dyrket i Middelhavsområdet i flere århundreder. Den røde ‘blodfarve’ i blodappelsin kommer fra farvestoffet anthocyanin, der findes i mange planters plantedele. Under indflydelse af frugtsyrer, dukker denne røde farve […]

Læs mere

Blåbær

Blåbær er blå eller næsten sorte bær med rødviolet, syrlig saft. Bærret er dækket af et vokslag, der giver skindet en let sølvagtig overflade og er en naturlig beskyttelse. Blåbær skal være modne når de købes, da de ikke modner yderligere efter høst. Vælg blåbær som er faste og hele og undgå dem, der er […]

Læs mere

Boysenbær

Boysenbær eller taybær er en krydsning af hindbær, brombær og loganbær. Den blev krydset af Rudolph Boysen fra Californien. I slutningen af 1920’erne opsøgte Walter Knott, Rudolph Boysen for at høre om det nye bær. Men Boysen havde opgivet dyrkningen og solgt sin farm. Bærrankerne stod stadig på gården og Walter Knott tog nogle ranker […]

Læs mere

Brombær

Brombærplanten findes vildtvoksende i alle danske skove. Det er en vintergrøn busk med lange, rankende skud, der slår rod fra spidsen hvis de får kontakt med jorden. Navnet er afledt af bremmel, der betyder tornet busk. Alle skud har talrige, kraftige, bagudbøjede torne, hvilket har ført til at man dyrker planten espalieret på øje hegn. […]

Læs mere

Cantaloup

Meloner inddeles i to hovedgrupper, sukkermeloner og vandmeloner. Hos sukkermeloner findes kernehuset i midten, som vi kender det fra honning-, galia- og cantaloupmelon. Hos vandmelonen sidder kernerne i frugtkødet, hvis den ikke er stenfri. Meloner er fantastiske tørstslukkere i de varme sommermåneder, pga. deres høje vandindhold. Meloner eftermodner ikke og har det største sukkerindhold lige […]

Læs mere

Citron

Citron stammer fra Sydasien og har været dyrket i både Lilleasien og Kina i flere tusinde år. Saracenerne havde bragt citroner med til Italien og i 1200-tallet dyrkede man citroner i både Italien og Spanien.Da guldfeberen rasede i Californien i 1849, kostede en citron 1 US$ stykket. Med de høje priser og den store efterspørgsel, […]

Læs mere

Clementin

Clementin er en hybrid mellem appelsin og mandarin og blev lanceret som den kerneløse mandarin. Men der er clementiner som indeholder kerner, ligesom der er mandariner som ikke indeholder nogle kerner. Clementiner og mandariner ligner hinanden meget og det kan være svært at se forskel.

Læs mere

Daddel

Daddelfrugten har været kendt og dyrket i Mellemøsten i flere tusinde år. De vokser i tørt og subtropiskt klima og findes bla. i oaser. Frugterne hænger i store klaser under palmens blade. Daddel er en aflang lys- eller mørkebrun frugt med et enkelt hårdt frø. Frugkødet er tykt og rødbrunt med et stort indhold af […]

Læs mere

Figen

Figner har været dyrket i Middelhavsområdet i flere tusinde år. Man har ved Jordan floden fundet fossile figner, som var mere end 10.000 år gamle. Omkring 1575 havde spanske bosættere frugten med til Amerika, og Californien er idag verdens 2. største producent af figner, på trods af at amerikanerne ikke bryder sig om dem. Figner […]

Læs mere

Granatæble

Granatæbler stammer oprindeligt fra Persien (nuværende Iran), men har været dyrket i Asien og Middelhavsområdet i flere årtusinder. Den spanske by Granada er opkaldt efter frugten. Spanske bosættere medbragte granatæblet til Amerika i 1700-tallet. Håndgranaten er opkaldt efter æblet da granatens ydre opdeling minder om frøene. Grenadine kommer af det franske grenade og er oprindeligt […]

Læs mere

Hyben

Hyben er frugterne fra de vilde roser og den mest almindelige er hybenrose (Rosa Rugosa). Hyben består af blødt frugtkød der omgiver en masse små, hårede nødder (kløpulver). Disse nødder (kaldet kerner) skal fjernes. Det resterende orangefarvede frugtkød anvendes. Hyben har et stort indhold af A-, C-vitamin og kalcium og har siden oldtiden været brugt […]

Læs mere

Hyld

Hyld er en plante, hvorfra både blomster og de blåsorte stenfrugter (hyldebær) kan anvendes. Hylden er en busk, som kan blive op til 8 meter høj. Den er almindelig i Danmark og er svær at slå ihjel. Den skyder let og kan overleve frostvejr om foråret. Desuden er fugle meget glade for bærrene og derfor […]

Læs mere

Jordbær

Jordbær er en flerfoldssamfrugt, hvor det vi spiser, er den opsvulmede, saftige, røde blomsterbund, med talrige små nødder på overfladen. Der findes flere end 20 arter jordbær og det mest almindelige dyrkede jordbær i Europa er have-jordbæret, som stammer fra 1800-tallet og er en krydsning mellem Virginia-jordbær fra Nordamerika for dets fine smag og Chile-jordbæret […]

Læs mere

Stjernefrugt

Carambolen eller stjernefrugten, menes at stamme fra Sydøstasien og den vokser stadig vildt på Molukkerne i Indonesien. Den dyrkes flere steder i verden i bla. Brasilien, Israel og Thailand, men produktionen i Malaysia overgår dem alle. Stjernefrugten er moden, når det gennemskinnelige frugtkød ikke længere er grønt, men ravfarvet. Den er bedst, når spidsen af […]

Læs mere